
Processamenwerkingen
Het RAP: Regionaal Aanmeldpunt Zuid-Holland Noord
Het Regionaal Aanmeldpunt Zuid-Holland Noord (RAP-ZHN) voor verwijzers coördineert 24/7 de capaciteit voor acute en passende zorg. In 2024 vernieuwden ActiVite, Marente en Topaz het RAP, dat nu onderdeel is van het regioplan IZA (Integraal Zorgakkoord), met Transmuralis als penvoerder. Het in maart 2025 goedgekeurde IZA-transformatieplan Capaciteit en coördinatie breidt de dienstverlening van het RAP uit: ruimere openingstijden en coördinatie van onder meer logeerzorg, spoedthuiszorg en geriatrische revalidatie. Zo ontlast het RAP verwijzers, voorkomt onnodige ziekenhuisopnames en versnelt de doorstroom naar vervolgzorg. Het schaarse zorgpersoneel wordt efficiënter ingezet zodat meer mensen zorg krijgen. Bovendien ontstaat steeds meer inzicht in de beschikbare en benodigde regionale zorgcapaciteit, wat helpt om tekorten gericht aan te pakken. Naast de AVANT-zorgorganisaties nemen ook andere bij Transmuralis aangesloten zorgpartijen deel. Bekijk de website: rap-zhn.nl en lees meer over het Integraal Zorgakkoord op transmuralis.nl.
ReBOZ
Dankzij een unieke samenwerking tussen vijf zorgorganisaties onder de naam ReBOZ, staat er altijd een deskundig team paraat om acute en ongeplande zorg te bieden, vooral ’s nachts. Deze zorg is er voor iedereen in de regio die onverwachts dringend hulp nodig heeft. Denk aan hulp na een val, katheterproblemen, acute wondzorg of medicatie toedienen bij terminale cliënten. Een gecoördineerde aanpak met gespecialiseerde verpleegkundigen en een centrale triagist, zorgt voor minder reistijd, snellere hulp en efficiëntere inzet van mensen en middelen. Precies wat er nodig is in acute, onverwachte situaties. In 2023 zette ReBOZ een mooie digitale stap met elektronische deuropeners waarmee cliënten zorgverleners toegang geven tot hun woning. Slimmer, veiliger én een stuk gemakkelijker. ReBOZ – regionale beschikbaarheid ongeplande zorg – is een samenwerking van ActiVite, DSV, Libertas Leiden, Marente en WIJdezorg.
Centraal Aanmeldpunt Wijkzorg
Wijkzorg is vaak versnipperd, waardoor huisartsen, ziekenhuizen en cliënten tijd verliezen bij het vinden van de juiste zorg en wijkteams onnodig veel reistijd hebben. Door samen te werken met wijkteams van verschillende organisaties kunnen we beter inspelen op de groeiende zorgvraag. Daarom zetten we het Centraal Aanmeldpunt Wijkzorg op in Zuid-Holland Noord. Via het aanmeldpunt verdelen we aanvragen efficiënter en benutten we de wijkzorgcapaciteit beter. Dit bespaart tijd en zorgt dat cliënten sneller de juiste zorg krijgen; een win-win voor verwijzers, wijkteams én cliënten! Momenteel loopt een pilot in Nieuwkoop, waar ActiVite en WIJdezorg de werkwijze testen met verwijzers. Het doel is dat het aanmeldpunt eind 2025 actief is in drie AVANT-deelregio’s. De uitrol is een samenwerking van ActiVite Alrijne, DSV, Libertas, LUMC, Marente, Rijn en Duin en WIJdezorg. Vragen? Neem contact op met Kim Geurts, projectleider.